Facebook bygger gigantisk datacenter i Tietgenbyen ved Odense

Der vil blive tale om bygninger, der fylder mere end Rosengårdcentret, når Facebook begynder på det gigantiske projekt, det er at opbygge det datacenter, som efterhånden har været undervejs i et stykke tid.

Ikke alene er der tale om et projekt, der griber om sig rent størrelsesmæssigt – der er heller ingen tvivl om, at det bliver en forholdsvis dyr omgang, idet et lignende projekt, som er opført i Luleå i Nordsverige medførte en investering på ca. 3,8 milliarder svenske kroner. Dette svenske projekt er endda knapt så stort som det danske Facebook-projekt, der bliver opført på erhvervsområdet Tietgenbyen ved Odense.

Grunden, som Facebook bygger på, i Tietgenbyen er 508.672 kvadratmeter stor. Der bebygges på 184.000 kvadratmeter, mens der på yderligere cirka 54.000 kvadratmeter anlægges veje og parkering.

Tre serverhaller, der opføres som stålskelet med metalplader på betonfundament, hvoraf to er på 26.500 kvadratmeter og yderligere én på cirka 39.000 kvadratmeter, skal altså dermed ligge på erhvervsområdet Tietgenbyen ved Odense. Fire interne datahaller vil blive delt ind i hver bygning, således at hver af de tre serverhaller får sit eget kølings- og nødstrømssystem.

Når noget så stort skal skydes i luften, så vil der naturligvis blive tale om, at det vil give en masse arbejdspladser – både på kort sigt med byggeriet, som et britisk entreprenørfirma skal stå for, men også efterfølgende kan det give en masse direkte og indirekte job, som kan være mere eller mindre varige.

Det er altså ikke noget, der sker hver dag – altså, at Facebook vælger at opføre datacentre udenfor USA. Det store anlæg i Odense er dermed blot det tredje datacenter, som Facebook vil lade bygge udenfor USA.

Det er et firma ved navn Cassin Networks, der står bag købet af grunden på godt og vel 500.000 kvadratmeter. Grunden har kostet Cassin Networks, som det reelt er Facebook, der står bag, 68 millioner danske kroner.

Det vides endnu ikke med sikkerhed, hvad det kommer til at koste at få dette kæmpe datacenter til at stå færdigt, men til sammenligning kan det fortælles, at et lignende datacenter i byen Luleå i Nord­sverige kostede 3,8 milliarder svenske kroner. Heraf er 1,5 milliarder kroner blevet brugt i Sverige på blandt andet entreprenørarbejde, forsyninger, mekanisk og teknisk assistance og logistikydelser.

Der venter altså hermed Odense en stor indtjening, idet at datacentret, der skal opføres i Tietgenbyen, formentlig er større end det, der blev opført i Luleå i Nordsverige.

Der er lukket for kommentarer.