I årevis har der været heftig debat om, hvorvidt det skal være okay at købe kopimøbler i Storbritannien, når man bor i Danmark.
Der blev for forholdsvis kort tid siden lukket for salget mellem Storbritannien og Danmark efter et massivt pres fra EU, der lød på, at der skulle ændres i reglerne i Storbritannien, så det ikke længere ville være muligt for danskere at handle deres nye kopimøbler hos de engelske firmaer, som eksempelvis hedder Voga.com, Dominidesign og Onske Interiors.
Disse nye regler har, som sagt, gjort det meget sværere at handle kopimøbler i Storbritannien, men det har imidlertid ikke stoppet salget af møblerne.
De førnævnte firmaer, Voga.com, Dominidesign og Onske Interiors, er ganske simpelt bare flyttet til Irland, hvor der er meget færre regler på dette område. Det lyder måske næsten for simpelt, at det har været så nemt for firmaerne at omgå disse nye regler, men det er sådan, det er.
For øjeblikket drøftes det i Irland, hvorvidt der skal justeres på ophavsretsreglerne, så de kommer til at passe sammen med EU´s og Danmarks regler.
Der er ingen tvivl om, at det vil vække stor glæde hos den danske møbelbranche, der i årevis har forsøgt at stoppe kopister.
»Der er altid opportunister, som søger efter hullerne i osten. Nu skal vi have lagt pres på Irland, så også de retter deres lovgivning ind efter EU’s,« sagde Flemming Larsen, branchedirektør i Møbelindustrien under DI, til Finans, da det kom frem, at møbelvirksomheden Voga flyttede fra Storbritannien til Irland.
Fem danske møbelproducenter fik i 2016 Østre Landsrets ord for, at danske regler om ophavsret gælder, når man sælger kopimøbler til danske kunder – uanset hvor de sælges fra. Det betyder, at de irske virksomheder, der sælger kopimøbler, ikke må levere direkte til Danmark.
I stedet skal møblerne sendes direkte fra fabrikken i eksempelvis Asien til et afhentningssted i Irland. Herfra skal kunder, ifølge Finans.dk, selv afhente varen eller betale et transportfirma for at få dem sendt til Danmark.