Det kaldes ”stråmandsudlejning”, når en lejlighed fremlejes af en virksomhed, der har lejet lejligheden af en udlejer. Der er et problem med denne form for udlejning, hvis man spørger LLO, der er utilfredse med, at det kan lade sig gøre at udleje lejligheder til urimeligt høje priser, hvilket det kan på denne måde.
Problemet opstår idet, at denne udlejningsform åbner muligheder for tidsbegrænset udlejning, hvor den virksomhed, der fremlejer, kan sætte en højere pris end den oprindelige. I teorien må man ikke lave dette nummer, der gør prisen urimelig høj, men rigtig mange, der bor til leje på denne måde, tør ikke klage over prisen, da der kan være fare for, at denne lejer vil miste sin lejlighed. Dette kan ske, da fremlejeren blot kan opsige sin kontrakt med udlejeren, hvorefter den der lejer vil stå uden en gyldig kontrakt. Derfor er der mange, der ikke tør klage over en for høj husleje.
LLO vil denne form for udlejning til livs:
”Når du bor til leje, er du beskyttet af lejeloven, hvis din udlejer for eksempel går konkurs. Men hvis du er fremlejetager, og fremlejegiver opsiger sin lejekontrakt med ejeren eller ‘glemmer’ at betale sin husleje, ryger du bare ud,” siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden, til Politiken.
Der er dog nogle ting, der gør, at man ikke bare kan lave om på denne lov sådan uden videre. Fx skal stråmandsudlejning gøre det muligt for virksomheder at leje lejligheder, som de derefter kan fremleje til deres ansatte.
Boligfidusen kaldes ”frastødende” hos boligminister Carsten Hansen (S), og han mener nok, at man burde kunne komme denne form for udlejning til livs, eftersom tidsbegrænset leje ifølge lejeloven kræver en rimelig begrundelse. ”Denne rimelige begrundelse kan ikke være, at man vil sikre sig mod klager over høj husleje.” Sådan lyder det fra boligministeren. Han er på trods af dette dog stadig åben overfor en dialog med LLO, hvis det er det organisationen ønsker.