Ny forskning i søvn viser en fordel for tunge dyner

Danske forskere er i gang med ny søvnforskning, der viser at tunge dyner kan have en klar søvnforbedrende effekt. Ikke bare i Danmark men også ny forskning foretaget i udlandet peger på, at det at sove med en tung dyne kan forbedre ens søvnkvalitet og søvnlængde.

Lisa-Dencon-in-sleep-01

Mange kan sikkert huske, da de besøgte og overnattede hos bedsteforældre eller oldeforældre, så sov man under en af de gammeldags tunge dyner. Måske oplevede du også den følelse af tryghed som en tung dyne gav, og som resulterede i en fantastisk god søvn natten igennem.

Den positive effekt går blandt andet ud på, at man ligger mere  roligt og føler sig mere tryg under en tung dyne. Forskellige receptorer i kroppen bliver positivt stimuleret, kroppen slapper af, og man får en bedre søvn.

Kliniske studier antyder at tyngden af dynen på kroppen gør, at hjernen udløser serotonin, en neurotransmitter, der beroliger kroppen. Dette giver også andre sundhedsmæssige fordele, såsom bedre hukommelse. Serotonin er et stof som bl.a. også kan findes, eller fremskyndes i såkaldte ”lykkepiller”. Disse piller har dog en del bivirkninger som tunge dyner af indlysende grunde ikke har.

Der er desuden undersøgelser, der viser at lykkehormonet oxcytocin udløses ved at have en tung dyne over sig. Lidt på samme måde som hvis man får et godt kram. Oxytocin er også fremmende for en god nattesøvn.

De gammeldags tunge dyner, som nogle måske kan huske fra deres barndom, kan man dog ikke længere finde i butikkerne. Dynerne var oftest lavet af hønsefjer, som egentlig ikke gav nogen særlig god isolering, og som tilmed kunne give allergi.

En løsning på dette er de såkaldte tyngdedyner eller vægtdyner. Disse var i starten målrettet og testet på børn med ADHD, eller mennesker med motorisk uro og/eller psykisk uro.

Tyngdedyner har vist sig også at have en effekt på bl.a. Parkinsons, demensramte, Alzheimers, Tourettes og autisme. Faktisk på enhver type af angst eller uro. Og dermed også effektiv overfor en række søvnforstyrrelser.
Lettelsen af angst og uro ved at bruge tunge dyner i det hele taget tyder på, at omfanget og udbredelsen af vægtdyner kun lige har set sin begyndelse. Især fordi de har en gavnlig effekt på søvn i det hele taget.

Vægten af en tung dyne til voksne kan variere fra 4 kg. og opefter, alt efter kropsstørrelse og behov.  Lider man af åndedræts-  eller kredsløbsproblemer skal dog man konsultere sin læge eller specialist først.

Tyngdedyner har længe eksisteret som en hjælp til børns søvnforstyrrelser, og der kører i øjeblikket nye forsøg på OUH´s søvnklinik med tunge dyners søvnfremmende effekter. Der er allerede mange børn, unge og ældre der har fået forbedret deres søvn ved hjælp af de tunge specialdyner.

Wellness fiberdyne

 

 

Der er lukket for kommentarer.