Priserne i Danmark stiger langsommere end i resten af EU

Det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være ligeså attraktivt at handle ved grænsen, som det førhen har været, hvis man kigger på tallene fra Danmarks Statistik. Disse tal viser nemlig, at priserne i Danmark stiger langsommere, end de gør det i vores nabolande – og for den sags skyld i de andre EU-lande.

Tallene viser, at inflationen er steget med 0,4 % i juni i år i forhold til samme måned sidste år. Dette er en svag stigning i forhold til maj måned, hvor tallet lå på 0,3 %.

Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael Stæhr, er det sådan, at de lavere tal i Danmark gør det lettere for danske virksomheder at afsætte deres produkter til udlandet. Det er også sådan, at den beherskede prisudvikling er med til at gøre det billigere for os danskere at handle ind. Vi kan, sagt på en anden måde, fylde mere i kurven for det samme beløb.

Den højere inflation i EU end i Danmark skyldes blandt andet, at prisændringer på ikke-alkoholiske drikkevarer og bøger bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark, lyder det fra Danmarks Statistik.

Der er ude i Europa også store forskelle på prisudviklingen, hvor det er Storbritannien, der ligger højst med en udvikling på 1,9 % i juni efterfulgt af Norge med 1,8 % og Østrig med 1,7 %.

For danskere, der tager på ferie i Bulgarien eller Grækenland, vi der omvendt være en fordel, da tallene er faldet med 1,8 % i Bulgarien og 1,5 % i Grækenland.

Økonomerne siger, at inflationen i EU stadig er på et historisk lavt niveau. Dette er et tegn på, at det går langsomt med at få den økonomiske vækst tilbage efter krisen.

Der er lukket for kommentarer.