Ransomware-angreb er blevet mere hyppige – Sådan beskytter du dine filer

Når man bevæger sig rundt på nettet – altså online på diverse hjemmesider, så kan et enkelt forkert klik på et link, der ellers ser ufarligt ud, være farligt, da det kan ende med, at dine filer på computeren bliver låst, så du ikke kan se eller kopiere dem. Dette efterfølges gerne af en afpresning, der går ud på, at du skal betale en løsesum til IT-slynglerne, førend du får adgang til dine filer igen.

Det lyder alt sammen ret ubehageligt, og ja, hvorfor skulle det også ske for netop dig? Det er nok sådan de fleste af os tænker. Men ikke desto mindre så er det faktisk sådan en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at syv procent af 851 adspurgte danskere i alderen 16 til 74 år sidste år blev ramt af de såkaldte ransomware-angreb, der netop går ud på, at IT-slyngler afpresser uskyldige borgere.

Både organisationer og myndigheder melder ifølge Finans.dk, at problemet med de såkaldte ransomware-angreb og andre typer digital afpresning er voksende.

”Det kommer lidt i bølger. Men set over en årrække er det absolut et stigende problem,” siger politikommissær Sonny Olesen fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene kan få store beløb ud af ofrene, vurderer han.

”Det er en stor forretning. Samtidig bliver det lettere, fordi flere ting bliver digitaliseret. Så er det sværere at beskytte sig,” siger han.

Det er imidlertid ikke kun privatpersoner, der kan blive ramt af dette ubehagelige fænomen. Nej, det gælder såmænd også virksomheder og organisationer som Dansk Erhverv, der oplevede det i oktober sidste år. Dette angreb endte med, at 80.000 filer blev låst. Men takket være en alarm, hurtig handling og en god sikkerhedskopi, endte det ikke så galt, som det kunne frygtes. Faktisk kom Dansk Erhverv ud af denne sag uden tabte filer – og uden at skulle betale løsesummen, som var sat ret højt.

Netop sikkerhedskopier er vigtige, understreger Henrik Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for Dkcert, der beskytter forsknings- og undervisningsnettet mod angreb.

”Man skal sørge for at have en backup af sine vigtige filer. Det skal være en backup, der er offline, eksempelvis på en ekstern harddisk, der ikke sidder i computeren,” siger han.

Skulle man blive ramt af et angreb uden at have sikkerhedskopier er meldingen fra politiet dog helt klar: Betal aldrig løsesum til afpresserne.

”Det er bare vand på deres mølle, og det motiverer dem til at fortsætte, hvis de får en gevinst ved det,” siger Sonny Olesen til Finans.dk.

Der er lukket for kommentarer.