Store udsving på medicinpriser – Er det rimeligt?

Socialt udsatte, der skal have deres medicin på faste tidspunkter, risikere at løbe ind i store prisændringer på den ellers fastlagte dosering af medicinen. Disse ændringer sker fra dag til dag, så det kan være svært for brugerne af medicinen at vide, hvor meget de skal give, når de handler på apoteket. Det sker efterhånden mere hyppigt, at et præparat stiger med det femdobbelte fra den ene dag til den anden, hvilket er urimeligt.

Én af årsagerne til disse store udsving er, at tilskuddet til lægeordineret medicin ikke er fordelt jævnt på et år. Dette er dog ikke hele forklaringen, da priserne på medicinen i sig selv skyldes, at medicinalindustrien hver 14. dag fastsætter prisen, som apotekerne skal følge.

For mange af dem, der er på kontanthjælp eller har en anden lav indkomst, kan det ende med, at de simpelthen ikke har råd til medicinen, hvilket ikke kan være rimeligt.

Det er jo ikke ligesom en afbudsrejse, som man kan vælge at tage på, hvis ellers man har råd. Det handler om medicin, som folk har brug for. Sådan siger apoteker Lars Lundager Walmar, der ofte oplever, at kunderne på apoteket får et chok, når de ser priserne. Nogle begynder at græde, og nogle går uden at få deres medicin med, siger han.

Sundhedsministeriet afviser, at problemet skulle være blevet større. De siger, at de har lavet en aftale med Lægemiddelindustriforeningen, som sætter loftet for, hvor høj prisen må være på originalmedicinen. Samtidig fortæller Sundhedsministeriet, at den hårde konkurrence, der er på markedet for kopimedicin er med til at give lavere priser, hvilket gavner borgeren i sidste ende.

Der er lukket for kommentarer.