Det kræver samarbejde, hvis bankerne skal kunne dæmme op imod de it-kriminelle, der hele tiden forsøger at være ét skridt foran bankerne. Bankerne forsøger imidlertid at gøre det samme, så der er altså på den måde tale om et evigt kapløb om, hvem der er forrest i denne ”kamp om pengene”.
Her i Norden er det således blevet til et samarbejde mellem de tre nordiske storbanker Danske Bank, Nordea og Den Norske Bank (DNB). De står sammen om at dele informationer gennem videndeling og videreudvikler sammen systemer, der skal holde de it-kriminelle for døren.
Det er en nødvendighed, at der bliver samarbejdet på kryds af bankerne, hvis det skal være muligt at dæmme op for de it-kriminelle, der bare i 2016 forsøgte sig med angreb hele 1.800 gange mod danske netbanker.
”Det er vigtigt, at vi styrker vores modstandsdygtighed og videndeling på det her område. Bankerne i Danmark har lave tabstal og er generelt gode til at beskytte sig mod cyberkriminalitet, men vi skal være ét – og gerne flere – skridt foran de kriminelle og ikke hvile på laurbærrene,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Samarbejdet kaldes En afNordic Financial Cert, og det er den norske platform FinansCert, der har tjent som inspirationskilde og har dannet baggrund for videreudviklingen af videndeling om it-sikkerhed blandt banker.
de helt store forskelle mellem et almindeligt bankrøveri og et ”netbank-røveri” er, at der nemt kan arbejdes på tværs af landegrænser, når det drejer sig om et ”netbank-røveri”. Det gør det ekstra svært for bankerne at dæmme op imod de it-kriminelles evige forsøg på at være foran bankerne.
Det kan fortælles, at det don trods alt kun lykkedes for de it-kriminelle at løbe med pengene i tre ud af fire forsøg ud af de i alt 1.800 forsøg på at snyde netbankerne i 2016.