Svindelnumre af den grove slags, hvor der bliver svindlet for mange millioner kroner, er ikke normalt noget, som vi herhjemme i Danmark hører så meget om – Men det sker, at virksomheder bliver franarret store beløb. Det er dog ikke alle sager, som man hører om i offentligheden, da det ikke er god reklame overfor investorer, ejere og offentlighed at tabe millioner på svindlere, der burde være fanget og afsløret i firmaets interne sikkerhedsprocedurer.
Faktisk er det sådan, at der alene i de første seks måneder af 2016 er blevet svindlet 92 gange – eller det er i hvert fald det antal, som de danske banker har kendskab til.
IT-kriminelle har altså dermed forsøgt at narre penge ud af danske virksomheder, og vi snakker samlet set om et beløb på 190 millioner, som er forsøgt at lokke ud af disse danske virksomheder. Dog er det ifølge Finansrådets undersøgelser, med bistand fra bagmandspolitiet, lykkedes at redde pengene i langt de fleste sager, så det samlede tab i 2016 trods alt begrænser sig til 60 millioner kroner.
”De her svindlere er topprofessionelle, de ved alt om den virksomhed, de angriber – hvilke firmaer der kunne være mulige opkøbsemner – og så udsøger de en medarbejder i organisationen, der har retten til at overføre penge uden at sidde helt oppe i toppen af ledelseshierarkiet”, siger bagmandspolitiets ansvarlige chef, fungerende politiinspektør Thomas Anderskov Riis, til Politiken.
Det er, ifølge politiinspektøren, ikke lykkedes at fange én eneste af de kriminelle, da de opholder sig i lande, hvor det er stort set umuligt at få fat på dem.